jueves, 25 de noviembre de 2010

SITUACIÓ METEOROLÒGICA PER A LA PAXANGA 4 DESEMBRE per Josep Rebanyetor

Com hi ha aparent incertibumbre per el dia de la macropaxanga:

Els models meteorògics diuen que la paxanga del 4 de desembre es presenta un dia variable amb predomini de núvols amb prou de fred 7ºmax / 1ºmin), amb un poc probable risc de precipitacions (0.2mm). Semblant a l'anterior dissabte ò una mica per baix de règim de pluges "un arruixonet que en un principi no impediria el transcurs de la paxanga". Crec que es tracta d'un primer front de l'oest, però que a la vessant mediterrània ja arriba prou desgastat per l'extens sistema ibèric. En dies posteriors, es despenjen més fronts de les borrasques situades a l'Atlàntic.

En aquestes èpoques ,l'anticicló de les azores baixa de latitud i es produeix un "desbloqueo dels centres d'acció procedents de l'oest". Ací tenen més influència els llevants, amb centres d'accions al mar d'Alboran i Golf de Gènova alimentats pels vents de component E, aprofitant la temperatura elevada que encara té el mar mediterrani. Situació de bolsa d'aire fred en altura (temporals de llevant). Aquestes situacions meteorològiques son els focus de precipitacions al País Valencià, si no tenim en compte les precipitacions orogràfiques convectives (tronades) pròpies de l'estiu.

No obstant això, els models meteorològics són més fiables a un horitzó de 5 dies, poden fer prediccions fins a 15, però a partir del 5 baixa, logicament, de precisió. El clima mediterrani és prou absurd, i pot ocasionar moltes sorpreses (és imprevisible), malgrat la imatge a l'exterior de sol i platja. No obstant això, al meteored.com, oratgenet.com, aemet.es pots trobar prediccions, mapes de precipitacions, comportament dels models amb imatge satel.lits. Hi ha una pàgina alemanya que és molt completa, i porten un seguiment prou exhaustiu.

Per posar un símil Nba, si jugaren Lakers contra el CB Llosa, els models climatologics (es basen amb recollides de dades, almenys 30 anys), i tendeix a ser un sistema convergent, aleshores els Lakers guanyarien almenys 200-0, però la situació estàtica (el temps atmosfèric), que es un sistema divergent (molts paràmetres i tendeix al caos),provoca l'avinguda d'un barranc que colapsa l'autobús dels Lakers, no es presenten i partit a la saca.

A tot açò no soc especialista i igual m'equivoque en quasi tot, és una xicoteta afició, igual el dia de la paxanga es presenta un dia anticiclònic amb temperatures agradables (el que esperem tots).

5 comentarios:

Jose. También conocido como Lakers. dijo...

Rebanyetor, a estes altures de la vida poques coses em sorprenen ja...Però tú ho acabes de fer...

RAMON JEDI dijo...

¡¡ GUAUUUUUUUUUUUUU !!.

REBA, DE VERDAD... ERES GENIAL !!.
ME HAS DEJADO MAS FLIPAO DE LO QUE YA ESTOY...

Vince dijo...

pues si vos ha agradat açò... encara no eu sentit els extensos e interesantísims seminaris de història contemporànea de Rebanyator. I no va en broma, la segona guerra mundial es la seva gran especialitat.

Anónimo dijo...

si, vicent portal a fer una conferencia jaja

Vule dijo...

Ja tinc clar qui és el "Oh my God" de la jornada.